Daca nu, poate este timpul sa o faci, deoarece, povestea din spatele acelei foi care este asezata pe biroul tau este foarte interesanta.
In prezent, hartia, sub diversele ei forme (caiete, carti, plicuri, pungi, cutii etc.) este prezenta in fiecare casa si ar fi extrem de greu sa ne imaginam lumea fara ea.
In acest articol vom incerca sa facem o scurta prezentare a hartiei, instrumentul fara de care, dezvoltarea civilizatiei umane probabil nu ar fi fost posibila.
Dupa cum bine stim, inaintea hartiei au existat tot felul de instrumente si materiale menite sa pastreze creatiile si informatiile pe care oamenii incercau sa le transmita.
De la tablite de lut, bronz sau ceara folosite de scribii din Mesopotamia, la papirusul si pergamentul aparute cu aproximativ 1000 de ani mai tarziu in Egiptul antic, hartia, ca material de baza a scrierii a luat diferite forme.
Conform unor scrieri vechi, papirusul se fabrica dintr-o planta erbacee Cyperus papyrus, care crestea în Delta Nilului. Se obtinea prin presarea unor fasii taiate subtiri din aceasta planta.
Pergamentul, in schimb era fabricat din pielea nevopsita a oilor, viteilor sau a caprelor. Se realiza prin inmuierea si scurgerea firelor de par in solutie de calcar. Ulterior, pieile erau intinse si uscate pe cadre de lemn, suprafata fiind pregatita si tratata cu piatra ponce si creta.
Pergamentul era considerat varianta mai ieftina a papirusului, insa pentru carti sau alte documente importante, se folosea Vellum, un pergament de calitate superioara, fabricat din pielea animalelor foarte tinere, de regula miei sau vitei.
Conform descoperirilor facute, hartia, sub forma pe care o cunoastem astazi, a luat nastere in anul 105, in China. Era fabricata din coaja de dud, cu amestec de in, iuta sau canepa. Unele scrieri atesta chiar si prezenta bambusului si a scoartei de copac in acest amestec.
Toate aceste materiale erau fierte si amestecate. Pasta obtinuta era batuta cu un ciocan de lemn si amestecata cu apa. Amestecul era dat prin sita si lasat la uscat.
O mie de ani mai tarziu, hartia a ajuns si in Europa, prima fabrica fiind deschisa in Spania, urmand ca si Franta, Germania si Anglia sa puna bazele unor astfel de fabrici, unde hartie, ca material de baza era produsa la scara industriala.
In Romania, primele fabrici de hartie au fost construite la Sibiu (1539) si Brasov (1546).
Principala materie prima in fabricarea hartiei este celuloza de lemn se ce poate obtine din diferite feluri de lemne tari sau moi: plop, castan, molid, brad sau eucalipt.
Hârtia este materia de baza pentru marfurile de papetarie si librarie. Productia si consumul de hârtie din Romania au crescut într-un ritm alert în ultimii ani datorita cererii din ce în ce mai mari pentru tiparirea materialelor folosite atat la birou cat si acasa, fie ca ne referim la hartia de scris, de ambalare, plicuri, carton, etc.
Pentru a îsi desfasura activitatea zilnica, un birou va avea intotdeauna nevoie de un minim de produse de papetarie esentiale, precum hartia disponibila in diverse formate, dosare, plicuri, etc.
Datorita importantei ridicate si frecventei mari de utilizare este recomandat sa alegi cel mai bun raport calitate-pret de pe piata si sa folosesti articole de papetarie de calitate superioara, produse de firme cu greutate in domeniu, precum: Arhi Design.
Astfel, pe langa diversitate si calitate, serviciile puse la dispozitie de catre furnizorul tau de papetarie trebuie orientate catre propriile interese ale companiei tale, fie ca ne referim la la metodele de plata, la optiunile de personalizare sau la livrarea rapida si in siguranta.
Cu toate aceste aspecte bifate, vei economisi nu doar bani, dar si timp si energie.
In Romania, un foarte bun exemplu de furnizor de articole de papetarie si birotica este arhidesign.ro, care poate fi contactat online, simplu si rapid. Pe langa calitatea superioara garantata si preturile avantajoase, Arhi Design iti ofera o mare diversitate de produse, oferte speciale, reduceri si promotii.